CoaguChek® XS INR-metingen met een knipperende C-markering

Auteur: Standaard Beheerder on dinsdag 7 augustus 2018

CoaguChek® XS INR-metingen met een knipperende Cmarkering: bron voor onjuiste INR-resultaten.

Wereldwijd wordt steeds meer gebruik gemaakt van point-of-caretests zoals CoaguChek XS-apparatuur voor het bepalen van INR-uitslagen. Als de CoaguChek XS een probleem met de meting detecteert, dan wordt er door het Coaguchek-apparaat geen INR-uitslag gegenereerd, maar een foutcode weergegeven. Een uitzondering hierop vormt de knipperende Cmarkering. Als de meting een knipperende C-markering krijgt is de gemeten INR-uitslag nog steeds zichtbaar.

Volgens ons interne protocol dient iedere capillaire INR-meting met knipperende C-markering capillair te worden herhaald. Indien de code C-markering blijft bestaan moet de INR uit een veneuze bloedafname in het laboratorium worden bepaald. Dit onderzoek laat zien dat een CoaguChek XS INR-uitslag met knipperende C 29% hoger is dan de direct herhaalde CoaguChek XS INRuitslag zonder knipperende C en 38% hoger is dan de INR-uitslag uit veneuze meting.

We vonden ook dat 207 van de 371 metingen met een knipperende C-markering direct naar het patiëntendossier van de trombosedienst werd doorgestuurd, wat een afwijking is van de instructie. Dit onderzoek toont aan dat van 371 events in totaal 201 keer (54,2%) een fout-verhoogde INR-uitslag naar het digitale dossier van de trombosedienst is gestuurd. Wij adviseren daarom dat de CoaguChek XS geen resultaat in de patiëntenmodus toont als de uitslag een knipperende C-markering heeft.

Lees meer »