Spoedconsultenlijn Trombosezorg gerealiseerd

Auteur: Ruben Kooiman on maandag 20 juni 2022

PERSBERICHT

Spoedconsultenlijn Trombosezorg gerealiseerd

 Op 20 juni 2022 is de Spoedconsultenlijn Trombosezorg CAT volledig in de lucht. Hierdoor kunnen ongeveer 100.000 VKA-patiënten in grote delen van de provincies Noord- en Zuid- Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Zeeland buiten kantoortijden via het telefoonnummer van hun eigen trombosedienst bij een antistollingsarts terecht met een spoedvraag over trombose.

 

De Spoedconsultenlijn Trombosezorg is de eerste van vier pijlers van het plug&play-model dat door het Centrum Antistolling & Trombosezorg (CAT) is ontwikkeld. Met de realisatie van deze consultenlijn kunnen patiënten die met spoed een antwoord nodig hebben op een vraag over trombose, daarmee ’s avonds, ’s nachts en in het weekend terecht. Zij krijgen meteen een antistollingsarts aan de lijn.

 

Het CAT is een uniek samenwerkingsverband tussen een groot aantal trombosediensten. Zij streeft naar een hoge(re) kwaliteit antistollingszorg tegen redelijke kosten. Om dat te bereiken ontwikkelde het CAT het plug&play-model, dat een essentiële rol speelt bij het vormgeven van een toekomstbestendig landelijk antistollingsmodel. Nu de eerste pijler van het model – de Spoedconsultenlijn Trombosezorg – gerealiseerd is, werkt het CAT verder aan de andere drie pijlers van het model: het Kinderdoseercentrum, het Virtueel Zelfmeetcentrum en het Centrale CAT-Kenniscentrum.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Het Centrum Antistolling & Trombosezorg (CAT) is een samenwerkingsverband tussen een groot aantal trombosediensten (o.a. uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag en Leiden). Het Centrum faciliteert daarmee voor ruim 100.000 patiënten de VKA-antistollingszorg in de noord- & westflank van Nederland. Dankzij CAT kunnen patiënten, mantelzorgers, hulpverleners, apothekers, huisartsen en specialisten via het bekende nummer van hun eigen trombosedienst, informatie van hun patiënten opvragen en zorgvragen met dienstdoende artsen bespreken.